RETRO

Kariuomenė lieka budėti rizikingiausiuose pasienio ruožuose

budetiVidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su krašto apsaugos ministru Arvydu Anušauksu aptarė kariuomenės poreikį saugant valstybės sieną su Baltarusija. Susitikimo metu sutarta, kad siena ir toliau bus saugoma sustiprintu režimu – nuolatinės karių pajėgos lieka rizikingiausiuose Lietuvos – Baltarusijos pasienio ruožuose.

Pasak vidaus reikalų ministrės, nuo nepaprastosios padėties įvedimo grėsmės valstybės saugumui ir visuomenės rimčiai ne tik išliko, bet jos ir padidėjo.

„Rusijos sukeltas karas Ukrainoje tebevyksta – daromi nusikaltimai žmoniškumui, karo nusikaltimai, nuolatiniai tarptautinės teisės pažeidimai. Visa tai lėmė didelio masto humanitarinę krizę bei karo pabėgėlių iš Ukrainos srautą. Grėsmės prie sienos su Baltarusija neišnyko ir nepasikeitė, Baltarusijos režimas ir toliau siekia destabilizuoti politinę ir viešąją santvarką kaimyninėse valstybėse, taip pat atsirado naujas neteisėtos migracijos kelias per Rusiją. Todėl reaguodami į tai privalome išlikti budrūs ir susitelkę. Kol šalyje galioja nepaprastoji padėtis, kariuomenės pagalba valstybės sienos apsaugai būtina“, – sako ministrė A. Bilotaitė.

Jungtinio situacijų centro duomenimis, nors šių metų pradžioje buvo stebimas sumažėjęs neteisėtos migracijos srautas iš Baltarusijos, pavasarį neteisėta migracija iš Baltarusijos vėl suintensyvėjo. Labai tikėtina, kad toks suintensyvėjimas siejamas su vis palankesnėmis oro sąlygomis. Daugeliu atvejų migrantai iš kilmės šalių per Rusijos Federaciją vyksta į Baltarusiją ir vėliau į Lietuvą.

Šios dienos duomenimis, šiemet pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos pusės neįleido 1 613 užsieniečių, bandžiusių neteisėtai kirsti valstybės sieną.

Šiuo metu dėl Rusijos Federacijos vykdomos karinės agresijos prieš Ukrainą Lietuvoje įvesta nepaprastoji padėtis, taip pat paskelbta ekstremalioji situacija dėl masinio užsieniečių antplūdžio. Nepaprastoji padėtis tebegalioja ir kaimyninėse šalyse – Latvijoje ir Lenkijoje.

Nepaprastosios padėties metu sustiprintu režimu saugoma valstybės siena ir vykdomi patikrinimai pasienyje, saugomi svarbūs valstybei objektai, papildomai ribojama teisė rinkti informaciją apie nacionaliniam saugumui svarbias įmones, taip pat ribojama informacija, kuria skleidžiama dezinformacija, kurstomas karas ir neapykanta, sugriežtinamas ir vizų režimas.

Susitikimo metu aptarta ir galima Lietuvos pagalba Ukrainai dėl išminavimo ekspertų pasitelkimo karo niokojamoje šalyje. A. Bilotaitė ministrui A. Anušauskui perdavė Ukrainos vidaus reikalų ministro Denys Monastyrskyj pagalbos prašymą, siekiant ištirti Rusijos kariuomenės įvykdytus karo nusikaltimus, išvalyti rusų karių užminuotas teritorijas Ukrainoje ir suteikti reabilitacijos paslaugas sužeistiems Ukrainos karių ir teisėsaugos pareigūnams.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode