Sprogimas

Lietuva mokosi iš karo Ukrainoje: SOP kariai treniravosi atremti hibridines grėsmes

mokosiRusijai tęsiant karą Ukrainoje, Lietuvos ir kitų Vakarų šalių kariuomenės pritaiko jo patirtį rengdamos savo vienetus aukšto intensyvumo kariniams veiksmams, sako kariuomenės vadas.

Lietuvos ir NATO partnerių specialiųjų operacijų pajėgos (SOP) nuo balandžio vykusiose pratybose taip pat treniravosi veikti pagal situacijas, kurios klostėsi Rusijos užpultoje šalyje.

„Esminis dalykas – šitas karas parodė, kad mes turime visų pirma visas kariuomenes – įskaitant ir Lietuvos kariuomenę, ginkluotąsias pajėgas, ruošti aukšto intensyvumo karui. Tokiam karui, kokį matome Ukrainoje“, – žurnalistams ketvirtadienį po pratybų  „Liepsnojantis kalavijas 2022“ baigiamojo etapo sakė Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Pasak jo, pagrindinė Vakarų šalių klaida iki šiol buvo rengti vienetus žemo intensyvumo karui „prieš negalingą priešininką“.

„Mes labai daug pamokų paimame iš Ukrainos ir žiūrime, kas ten dabar veikia, – pasakojo Lietuvos SOP vadas pulkininkas Mindaugas Mažonas. – Buvo didelis dėmesys skirtas dronams, tai yra, gynyba prieš dronus ir dronų panaudojimas mūsų tikslais puolimo atveju.“

Pasak jo, karas Ukrainoje taip pat atskleidė medicininės dalies svarbą. Pavyzdžiui, pasak pulkininko, tarptautinėse operacijose būdavo užtikrinama, kad sužeistas karys ligoninėje atsidurtų per vieną valandą, bet padėtis Ukrainoje parodė, jog kartais pagalba gali ženkliai vėluoti.

„Mes dabar treniruojamės, kaip savo pajėgumais išlaikyti sužeistą karį, pacientą ilgiau net negu vieną dieną“, – sakė karininkas.

Pratybų kulminacija – su naikintuvais ir šturmu

Balandį prasidėjusiose SOP tarptautinėse pratybose, Lietuvos kariuomenės duomenimis, dalyvavo ir 1,3 tūkst. dalyvių iš 15 NATO ir partnerių šalių.

„Šitos valstybės pasirenka mūsų regioną, mūsų valstybę ir mato kaip pagrindinį fokusą, kad reikia treniruotis čia, šioje vietovėje, įprasti šioje vietovėje veikti, įprasti su mūsų pajėgomis veikti“, – kalbėjo V. Rupšys.

Pratybų metu pajėgos treniravosi atremti konvencines ir hibridines grėsmes Lietuvos, Latvijos bei Estijos oro erdvės, sausumos ir jūrų teritorijose bei kibernetinėje erdvėje.

„Visos pratybos šiais metais buvo taip vadinamos ne penktojo straipsnio pratybos. Mes vadiname pilkąja zona, tai yra hibridinis karas ir šiuo atveju, šiandien buvo sulaikytas vienas pagrindinių separatistinio judėjimo lyderių“, – apie jų eigą pasakojo SOP vadas.

Pratybos pabaigtos šturmo operacija Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės teritorijoje. Pagal scenarijų, joje esančiame trijų aukštų pastate bei ant kalvos kitapus elektrinės baseino buvo įsikūrę priešai. SOP kariai iš valčių atidengė ugnį į priešus, buvusius ant kalvos, dalį priešo pajėgų prieš tai neutralizavus naikintuvams.

Vėliau vyko išsilaipinimo iš sraigtasparnių operacija ir pastato šturmas.

„Legenda buvo tokia, kad keletą dienų buvo vykdoma specialioji žvalgyba šitame objekte, – pasakojo M. Mažonas. – Iš pradžių „separatistų“ lyderis buvo sekamas įvairiais būdais ir jis judėjo iš šiaurės Lietuvos į pietų Lietuvą, paskui atsirado čia ir tada, kai jau suradome tikslią vietą, šita vieta buvo užblokuota mūsų karių – tiek snaiperių, tiek motociklininkų su keturračiais. Tuo pačiu metu mūsų sąjungininkų aviacija suteikė mums ugnies pranašumą ir siurprizą ir mūsų kariai šturmo metu juos nukovė arba sulaikė“.

Naikintuvų, sraigtasparnių parama

Pasak jo, Kruonis pratyboms pasirinktas neatsitiktinai, nes Rusijos invazija į Ukrainą parodė, jog energetiniai objektai gali tapti karinių veiksmų vieta.

„Manome, kad šitas objektas taip pat yra vienas iš strateginių karo atveju“, – sakė SOP vadas.

Taktinę operacijos eigą padėjo užtikrinti Ispanijos Karališkųjų oro pajėgų naikintuvai F-18 „Hornet“, Čekijos Karinių oro pajėgų naikintuvai JAS39 Grippen ir Didžiosios Britanijos kariuomenės sraigtasparniai AW159 „Wild Cat“.

„Tai yra kompleksinės, jungtinės ir tarptautinės pratybos. Tikrai tai, ką mes dabar matome, džiugina, kad mūsų kariai, mūsų sąjungininkų kariai, yra labai gerai pasiruošę, yra gera valdymo, vadovavimo sistema“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Specialiųjų operacijų pajėgas sudaro keturi padaliniai – Ypatingosios paskirties tarnyba, Vytauto Didžiojo jėgerių batalionas, Kovinių narų tarnyba bei Mokymo ir kovinės paramos centras.

Pajėgose tarnaujančių karių skaičius yra neskelbiamas. Pagrindinės SOP užduotys yra specialioji žvalgyba, tiesioginiai veiksmai ir kovinė parama.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode