Sprogimas

Beveik 3 tūkst. įmonių delsia nurodyti, ar automobilius naudoja asmeniniams tikslams

automobBeveik 3 tūkst. veikiančių įmonių Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) delsia nurodyti, ar jų automobiliai naudojami ir asmeniniams reikalams.

Informaciją VMI iki šiol pateikė 16 tūkst. bendrovių iš beveik 19 tūkst., kurioms pernai inspekcija išsiuntė užklausas. 

„Įmonės ir įstaigos turi pateikti informaciją apie turimus automobilius bei tą jų dalį, kurie naudojami taip pat ir privatiems poreikiams“, – BNS nurodė VMI Kontrolės departamento direktorė Kristina Jakštienė.  

Jos teigimu, dabar „aktyviai dirbama“ su įmonėmis, kurios dar nereagavo į VMI laiškus, joms gali būti surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

„Tos įmonės, kurios nurodė, kad automobiliai privatiems poreikiams nenaudojami ir pajamos natūra neskaičiuojamos, tačiau matome, kad įmonių vadovai ar akcininkai neturi savo vardu registruotų transporto priemonių, pakviestos dar kartą įsivertinti situaciją“, – tvirtino VMI atstovė.  

K. Jakštienės teigimu, nuo 2021-ųjų iki šių metų pirmojo ketvirčio pabaigos biudžetą pasiekė 2,214 mln. eurų mokesčių dėl to, kad įmonės automobilius darbuotojai ar savininkai naudojo asmeniniams tikslams, bet to nedeklaravo.   

Pavyzdžiui, tik VMI išsiuntus klausimynus, daugiau kaip 5 tūkst. įmonių pernai ir šiemet pačios savarankiškai patikslino informaciją ir papildomai deklaravo 834 tūkst. eurų mokesčių. Dar apie 1,38 mln. eurų mokesčių įmonės papildomai deklaravo, kai VMI kilo įtarimų ir ji paprašė patikslinti.   

Pasak K. Jakštienės, klausimai dėl automobilių naudojimo asmeniniams tikslams pernai buvo pateikti 18,6 tūkst. šalies įmonių ir viešųjų įstaigų.

„Atrinktos įmonės, kurios nuosavybės teise valdo automobilius, eliminuojant tam tikras ekonomines veiklas vykdančias įmones, pavyzdžiui, taksi bei vežimo paslaugų įmones, prekiaujančias automobiliais ir kitas“, – BNS sakė K. Jakštienė.   

Ji pabrėžė, kad įmonės automobiliai gali būti naudojami asmeniniams tikslams, pavyzdžiui, vykti apsipirkti po darbo ar pailsėti prie jūros, tačiau gaunama nauda turi būti tinkamai apmokestinama. 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas sako, kad  nesąžiningu elgesiu nederėtų kaltinti viso verslo, tačiau pripažįsta, jog VMI nustatytos pažeidimų apimtys didelės.

„30 nepriklausomybės metų buvo pro pirštus žiūrima į privačių poreikių tenkinimą įmonės lėšomis. Tinkamai nedeklaruotas prabangių automobilių naudojimas, mano akimis, tik ledkalnio viršūnė. Normalu buvo prekybos centre įmonės vadovui nusipirkti buitinės technikos, išrašyti įmonei sąskaitą ir įrangą susimontuoti namuose“, – BNS teigė M. Majauskas. 

Šiemet atlikus beveik pusšimtį patikrinimų, ar įmonių turtas (automobiliai, būstas, įranga, lėšos) naudojamos asmeniniams poreikiams, VMI papildomai priskaičiavo 773 tūkst. eurų mokesčių, o 2021-aisiais – apie 2,7 mln. eurų.  

Daugiausia tokių atvejų susijusių su transporto priemonių ar nekilnojamojo turto, buities daiktų bei paslaugų įsigijimu,  kelionėmis, kurios įforminamos kaip komandiruotės. 

Pavyzdžiui, VMI nustatė, kad 170 automobilių turinčioje įmonėje dalis jų naudota privatiems poreikiams – jais buvo važinėta nedarbo ir švenčių dienomis, savaitgaliais, į kurortus, o jas vairavo ne tik įmonės darbuotojai, bet ir jų šeimos nariai.

Kitas atvejis – farmacijos didmenininkė įsigijo butą bei automobilių vietas aikštelėse Vilniuje, poilsio patalpas Palangoje. Po VMI patikrinimo nustatyta, kad šis turtas nebuvo naudojamas bendrovės veikloje, todėl įmonei papildomai priskaičiuota 46,2 tūkst. eurų mokesčių.  

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode