Parama dėkojame




Sprogimas

Parlamentarai planuoja įstatymu įtvirtinti neteisėtų migrantų apgręžimą

migrantuAntradienį Seimas balsuos, ar įstatymu įtvirtinti neteisėtų migrantų apgręžimą pasienyje valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ir nepaprastosios padėties metu.

Tai paskutinis balsavimas dėl įstatymo priėmimo.

Valstybės sienos ir jos apsaugos pataisomis siekiama įtvirtinti migrantų apgręžimą pasienyje, kuris 2021 metais pradėtas vykdyti vidaus reikalų ministrės įsakymu ir vėliau įrašytas į Vyriausybės nutarimą.

Šias pataisas kritikuoja žmogaus teisių gynėjų organizacijos. Jų teigimu, taip būtų įteisinti tarptautinei teisei prieštaraujantys migrantų išstūmimai. Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ praėjusią savaitę pareiškė, kad toks įstatymas „uždegs žalią šviesą kankinimams“.

Pataisas inicijavusi Vidaus reikalų ministerija (VRM) tvirtina, kad jos aiškiai atskiria natūralią ir instrumentalizuotą migraciją, vykdomą Baltarusijos režimo, ir yra būtinos norint užtikrinti šalies nacionalinio saugumo interesus. Ministerija taip pat pažymi, kad įstatyme numatyti saugikliai dėl pažeidžiamų asmenų.

Projekte numatyta, kad esant paskelbtai valstybės lygio ekstremaliajai situacijai dėl masinio užsieniečių antplūdžio, Vyriausybė Nacionalinio saugumo komisijos siūlymu gali priimti sprendimą, jog užsieniečiai, ketinantys kirsti ar kirtę valstybės sieną tam nenustatytose vietose arba pažeisdami įstatymus, į Lietuvos teritoriją neįleidžiami.

Nurodoma, kad ši nuostata taikoma individualiai kiekvienam užsieniečiui.

Jeigu nustatoma, kad užsienietis iš šalies bėga nuo ginkluotų konfliktų, persekiojimo arba siekia į Lietuvą patekti humanitariniais tikslais, nuostata dėl neįleidimo jam netaikoma.

Taip pat įstatyme nurodoma, kad neįleidžiant užsieniečius būtina įvertinti pagalbos poreikį ir ją suteikti.

Neteisėtų migrantų apgręžimas būtų galimas tik pasienio ruože – iki penkių kilometrų į teritorijos gilumą nuo sienos. 

Anot projekto, esant valstybės lygio ekstremaliajai situacijai dėl masinio užsieniečių antplūdžio, asmenys į pasienio ruožą galėtų patekti tik turėdami Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) leidimą. 

Kitu įstatymo straipsniu VSAT įpareigota bendradarbiauti su viešosios informacijos rengėjais ir skleidėjais, teikiant informaciją.

Taip pat pataisomis norima įteisinti VSAT rėmėjus. Jie padėtų pasieniečiams vykdyti savo funkcijas.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista 20,1 tūkstančio. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą. 

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba teigia, kad Baltarusijos pareigūnai aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą ir Europos Sąjungą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode