Sprogimas

bidenaJungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį paskelbė, jog sieks antrosios kadencijos šiame poste.

Demokratas paskelbė vaizdo pranešimą, kaip ir lygiai prieš ketverius metus, kai pranešė apie savo kandidatavimą 2020 metų rinkimuose, kuriuose galiausiai nugalėjo Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

„Kiekviena karta susiduria su akimirka, kai tenka ginti demokratiją. Ginti savo pagrindines laisves. Manau, kad tai yra mūsų akimirka. Štai kodėl sieksiu būti perrinktas Jungtinių Valstijų prezidentu. Prisijunkite prie mūsų. Užbaikime šį darbą“, – parašė J. Bidenas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Trijų minučių trukmės vaizdo įrašą J. Bidenas paskelbė praėjus lygiai ketveriems metams nuo tada, kai pareiškė sieksiąs tapti Baltųjų rūmų šeimininku.

„Sakiau, kad kovojame dėl Amerikos sielos, ir vis dar tai darome, – sakė J. Bidenas. – Klausimas, su kuriuo susiduriame, – ar ateinančiais metais turėsime daugiau laisvės, ar mažiau laisvės. Daugiau teisių ar mažiau.“

„Laisvė. Asmens laisvė yra mūsų, amerikiečių, pagrindas. Nėra nieko svarbesnio. Nieko labiau švento“, – teigė J. Bidenas vaizdo įraše, kuriame respublikonai yra vaizduojami kaip kraštutinės jėgos, siekiančios apriboti teisę į abortus, sumažinti socialinę apsaugą, apriboti balsavimo teises ir drausti knygas, su kuriomis jie nesutinka. 

„Visoje šalyje MAGA ekstremistai rikiuojasi į eilę, kad atimtų šias pamatines laisves“, – sakė jis, turėdamas galvoje D. Trumpo ideologiją „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (ang. Make American Great Again).

„Dabar ne laikas užsisklęsti savyje“, – pridūrė JAV prezidentas.

Respublikonų partija reaguodama į J. Bideno antradienio pranešimą pareiškė, kad prezidentas yra atitrūkęs nuo tikrovės.

„Bidenas toks atitrūkęs, jog po to, kai kūrė vieną krizę po kitos, galvoja nusipelnantis dar ketverių metų“, – sakoma respublikonų Nacionalinio komiteto pareiškime.

„Jei rinkėjai leis Bidenui „užbaigti darbą“, infliacija toliau staigiai kils, nusikalstamumas augs, daugiau fentanilio kirs mūsų atviras sienas, vaikai ir toliau bus užmiršti, o amerikiečių šeimos gyvens blogiau“, – sakoma jame.

„Stebėkit mane“

J. Bidenas perrinkimo sieks kartu su Kamala Harris (Kamala Haris) – pirmuoju juodaodžiu asmeniu ir pirmąja moterimi JAV viceprezidento poste.

Per pirmuosius dvejus kadencijos metus pasiekęs nemažai teisėkūros pergalių ir svarbių laimėjimų užsienio politikoje, 80-metis J. Bidenas neturi jokio realaus varžovo iš Demokratų partijos.

Tačiau dėl garbingo amžiaus jis bus nuolat ir griežtai stebimas.

Antrosios kadencijos pabaigoje demokratų veteranui būtų 86 metai. Nors vasarį atlikto medicininio patikrinimo metu jis buvo pripažintas tinkamu eiti prezidento pareigas, daug kas mano, kad jis yra per senas.

Savaitgalį televizijos „NBC News“ paskelbtos apklausos duomenimis, 70 proc. amerikiečių, įskaitant 51 proc. demokratų, mano, kad jis neturėtų kandidatuoti.

69 procentai visų respondentų, teigusių, kad jis neturėtų kandidatuoti, kaip pagrindinę ar antraeilę priežastį nurodė susirūpinimą dėl jo amžiaus.

J. Bidenas mėgsta į šiuos nuogąstavimus atsakyti žodžiais „stebėkit mane“, reiškiančiais, kad rinkėjai turėtų sutelkti dėmesį į jo politines pergales namuose ir suburtą beprecedentį Vakarų aljansą, padedantį Ukrainai gintis nuo Rusijos invazijos.

Per ateinančius pusantrų metų J. Bidenas turėtų visus dabartinio prezidento statuso privalumus, jį remtų vieninga partija, o respublikonai dar tik pradės chaotišką pirminių rinkimų sezoną.

Nepaisant to, kad tapo pirmuoju esamu ar buvusiu JAV prezidentu, kuriam buvo pateikti kriminaliniai kaltinimai, D. Trumpas, kurio atžvilgiu taip pat vyksta tyrimai dėl mėginimų panaikinti savo pralaimėjimą J. Bidenui 2020 metų rinkimuose, yra respublikonų favoritas.

Labiausiai tikėtinas respublikonų varžovas 76 metų D. Trumpui, Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, yra laikomas kylančia dešiniojo sparno žvaigžde, tačiau gerokai jaunesnis – tik 44 metų.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode