Sprogimas

Pusiaužiemio dieną – į mišką barsukų stebėti

barsukuSausio 25-oji yra savotiškas perėjimo iš žiemos į pavasarį lūžio taškas, gamtos pabudimo pradžia. Šią dieną nuo senų laikų buvo pranašaujama, kokia bus kita žiemos pusė, ar pavasaris bus ankstyvas. Tai sužinoti galima stebint barsuką – ar jis išlenda iš savo urvo ir kaip elgiasi.

Saugomų teritorijų direkcijos šia proga tradiciškai rengia Pusiaužiemio žygius į gamtą,  viktorinas, edukacijas moksleiviams. 

Senoliai galvojo, kad jei barsukas išlenda iš savo olos ir diena yra saulėta, pamatęs savo šešėlį, išsigąsta ir eina atgal į guolį, apsiverčia ant kito šono ir užmiega. Tai reiškia, kad pavasaris bus vėlyvas. Jeigu oras apniukęs, barsukas išlenda iš urvo ir pripėduoja. Tuomet pranašaujama, kad kita žiemos pusė bus šiltesnė, o pavasaris ankstyvas.

Liaudiškoje lietuvių tradicijoje ši diena dar vadinta Kirmėlių diena, nes tikėta, kad tą dieną trumpam iš žiemos miego pabunda gyvatės ir žalčiai. Simbolinio pusiaužiemio metu žmonės žadindavo gyvybę: papurtydavo sode obelis, kad būtų derlingesnės, pastuksendavo į avilius ir taip žadindavo bites. 

Buvo sakoma, kad Pusiaužiemį diena jau pailgėjusi per avinuko šuolį. O astronominis kalendorius rodo, kad nuo saulėgrįžos šviesiojo paros laiko prisidėjo valanda su keliomis minutėmis. 

Aukštadvario, Pagramančio, Gražutės regioninių parkų direkcijos šį antradienį ir artimiausią savaitgalį organizuoja įvairius renginius, skirtus Pusiaužiemio dienai. 

Aukštadvario regioninio parko direkcija sausio 25 dieną kviečia į viduržiemo žygį „Gamta bunda“. 10 val. žygeiviai renkasi Strėvos kaimo automobilių aikštelėje ir keliaus link Strėvos piliakalnio. Čia vyks viktorina, vaišių žvėreliams paruošimas. Tad žygio dalyviai raginami atsinešti morkų, ropių, grūdų ir kitokio maisto žvėreliams bei paukšteliams. 

Pagramančio regioninio parko direkcija sausio 29 d. kviečia švęsti Pusiaužiemį ir kartu žygiuoti apie 10 kilometrų. Žygeiviai kelionės metu ne tik grožėsis žiemos vaizdais, bet ir žemaitiškais papročiais žadins miškus, pelkes, upelius, ieškos barsuko pėdsakų. Žygis prasidės prie Akmenos didžiosios rėvos (Pūtvė, Šilalės r.) sausio 29 d. 10 val. Registracija internetu http://inx.lv/pZJh, el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 626 91525. Dalyvio mokestis mokamas žygio vietoje. Žygis vyks bet kokiu oru, todėl vertėtų pasirūpinti derama avalyne ir oro sąlygas atitinkančia apranga.

Gražutės regioninio parko direkcija organizuoja viktoriną apie Pusiaužiemį. Daugiau informacijos - https://www.facebook.com/grazutepark

Kviečiame, įpusėjus žiemai, savarankiškai pasivaikščioti po saugomas teritorijas ir stebėti gamtos ženklus, gal pavyks pamatyti barsuką. 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode