Sprogimas

Netoli Pabradės aptiktas unikalus geologinio paveldo objektas

aptiktasLietuvos geologijos tarnyba, įvertinusi Asvejos regioninio parko teritorijoje esantį geologinių objektų kompleksą, siūlo jį paskelbti valstybės saugomu gamtos paveldo objektu ir svarstyti galimybę toje teritorijoje steigti geomorfologinį draustinį.

Naujai atrastą objektą sudaro sufoziniai cirkai, šaltiniai ir versmės. Jis yra Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės teritorinio padalinio Pabradės girininkijoje, užima maždaug 1 ha teritoriją. Pagrindinio, didžiausio sufozinio cirko centro plotis tarp viršutinių briaunų siekia apie 60 m, gylis apie 10 m. 

Dugne yra 50 m ilgio ir 30 m pločio „sala“, kurios smėlingo grunto masyvas vidutiniškai 1,5 m storio, apskalaujamas požeminio vandens, trykštančio iš cirko šlaitų papėdės. Visoje teritorijoje yra daugiau mažesnių cirkų, skirtingo vandeningumo ir aktyvumo geodinaminių procesų prasme. 

Tai unikalus gamtos kompleksas, kuriame holocene ir dabartiniais laikais vykstanti požeminio vandens iškrova formavo ir tebeformuoja reljefą. Todėl šis didžiausias „Girininko“ cirkas vienareikšmiškai vertas būti paskelbtas valstybės saugomu gamtos paveldo objektu.

Detaliai kartografavus teritoriją tarp Baltelio bei Kampuočio ežerų šiaurėje ir Pravalo ežero pietuose, kurios prieigose yra ir daugiau natūralių, unikalių bei tipiškų poledynmetinių reljefo formų, siūloma svarstyti galimybę steigti geomorfologinį draustinį.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode