Sprogimas

Lietuvos vynuogių augintojams – ES parama vyno gamybai

gamybaiJau birželio mėnesį Lietuvos vyninių vynuogių veislių augintojai ir vyno iš jų gamintojai galės teikti paraiškas ir pasinaudoti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano sektorinės intervencinės priemonės „Investicijos į vyno sektorių“ parama.

Šia parama siekiama skatinti aukštesnės pridėtinės vertės žemės ūkio produktų gamybą, visų pirma remiant perdirbimą, taip pat didinti inovatyvių ir pažangių technologijų diegimą ūkiuose.

Pagal intervencinę priemonę remiamos dvi veiklos:

  • vyninių vynuogių veislių pirminė gamyba (investicijos, reikalingos vynuogių auginimui, derliaus nuėmimui, saugojimui ir tvarkymui (iš esmės nekeičiant produkto savybių);
  • vyno gamyba (investicijos, reikalingos vynuogių perdirbimui ir vyno gamybos infrastruktūrai).

Parama bus teikiama negrąžintinos subsidijos forma, kompensuojant paramos gavėjo patirtas tinkamas finansuoti išlaidas. Paramos dydis apskaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas be pridėtinės vertės mokesčio.

Didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 10 tūkst. Eur. Didžiausias paramos intensyvumas – 40 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų sostinės regione ir 50 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione.

Paramos paraiška gali būti teikiama individualiai arba su partneriu (-iais).

Už paramos lėšas galima statyti projekte numatytai veiklai vykdyti būtinus statinius (išskyrus gyvenamuosius pastatus ir administracinės paskirties pastatus), juos rekonstruoti, atlikti kapitalinį remontą ar modernizavimą, taip pat galima pirkti naujus įrenginius ar įvairią įrangą.

Vertinant paramos paraiškas, papildomi balai bus suteikti ūkininkaujantiems kaimo vietovėse,  padedantiems saugoti aplinką, investuojantiems į gamybinių procesų skaitmeninimą, jauniesiems ūkininkams, ekologiškai ūkininkaujantiems ir kt.

Paraiškos pagal šią priemonę bus renkamos nuo 2023 m. birželio 1 d. iki birželio 30 d.

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano sektorinės intervencinės priemonės „Investicijos į vyno sektorių“ įgyvendinimo taisykles galite rasti čia:

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode