Sprogimas

IN MEMORIAM ARIE TORCQUÉ

IN MEMORIAM ARIE TORCQUÉ

1941-07-02–2023-01-07

Šių metų sausio 7 dieną netekome mylimo vyro, tėvo, draugo, bičiulio, talentingo menininko ARIE CORNELIO TORCQUÉ ZAANEN...

Torcqué gimė 1941 m. liepos 2 d. Roterdame (Nyderlanduose), studijavo dailę, iliustraciją, litografiją ir dizainą, privačiai mokėsi pas keletą olandų dailininkų. Menininkas gyveno, kūrė, rengė parodas įvairiose Europos šalyse, o nuo 2005 m. gyveno ir kūrė Lietuvoje.

Platus autoriaus kūrybinis laukas apėmė skirtingas meno formas: Torcqué dirbo dizaino ir reklamos srityse, iliustravo geografijos, istorijos, gamtos vadovėlius mokykloms, kūrė sienų tapybą įvairių restoranų, viešbučių, pramogų parkų interjerams ir eksterjerams Ispanijoje, vėliau ilgam laikui atsidėjo tapybai, taip pat rašė poeziją, prozos tekstus. Gyvenime ir kūryboje Torcqué mėgo satyrą ir juodą humorą, siekė, kad jo darbai išlaisvintų fantaziją, skatintų pasinerti į apmąstymus, kelti klausimus, diskutuoti...

Būtent Mažeikių kūrybinėje istorijoje Torcqué liks su dviem išleistomis knygomis. Viena jų – jo 1957–2010 m. kūrybinio laikotarpio veiklą vainikuojantis albumas „Tylos aidas“, į kurį atrinkta 140 dailininko darbų, sukurtų Olandijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Ispanijoje ir Lietuvoje. Šioje knygoje rasime devynių olandų ir penkių mažeikiškių eilėraščių, vieno Pietų Afrikos autoriaus bei paties Torcqué originalo kalbomis rašytų poetinių tekstų. Ši knyga peržengė Lietuvos ribas ir gyvena savo gyvenimą pasaulyje. Knygoje tapybos darbai, piešiniai, akvarelė: nuo siurrealizmo iki „casual art“ stiliaus kūrinių.

„Įprasta, kad dailininkai iliustruoja rašytojų ir poetų knygas, o man norėjosi padaryti atvirkščiai kad poetai savo eilėraščiais papildytų paveikslus“, – tada sakė dailininkas Torcqué.

Antroji Torcqué kūrybos knyga „Gili juoda“ visuomenei buvo pristatyta jo 80-ojo jubiliejaus proga. Šioje knygoje spausdinamos autoriaus atrinktos nuo 1964 m. pieštos karikatūros. Kai kurios iš jų spausdintos Nyderlandų ir Ispanijos laikraščiuose ir žurnaluose, tačiau didžioji dalis – niekur nepublikuota ir neeksponuota.

Ilgą sąrašą Torcqué kūrybinėje biografijoje užima jo surengtos tapybos darbų parodos įvairiose šalyse. Džiaugiamės, kad jos buvo rengiamos ir Lietuvos parodų salėse, taip pat Mažeikiuose.

Įkvėpimo šaltinių Torcqué niekada netrūko. Jis intensyviai tapė, rašė eilėraščius, satyrinės prozos tekstus...

Torcqué buvo pristatomas kaip olandų kilmės ispanų dailininkas... Meno žmogus... Atsidavęs kūrybai visa esybe...

Gyvenimas susideda iš didelių ir mažų dalykų. Neužtenka išvardinti jo gausų meninį palikimą. Torcqué buvo pavyzdys darbštumo, talento, mokėjimo džiaugtis gyvenimu, žmonėmis, dėl kurių jis darė daug nelaukdamas atlygio ar padėkos. Menininkas, kuris apie save būrė žmones ir jiems norėjo parodyti kitokį, iškilesnį, gražesnį pasaulį, turintį daug spalvų ir atspalvių. Pats mėgo keliauti, stebinti ir stebėtis gyvenimu ir pasauliu.

Kaip rašė vienas jo pažįstamas: „Mažeikių miestas prarado daugiau nei menininką – mes praradome asmenybę, kokių itin maža...“

Guodžiamės, kad liko jo darbai ir širdies šviesa, kuria su mumis nuolat dalijosi....

Draugų ir bičiulių menininkų vardu

Birutė Steponavičienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode