Sprogimas

Ligoninėse COVID-19 situacija stabili, tačiau ruošiamasi galimam pacientų srauto augimui

stabiliŠalies didžiųjų miestų ligoninėse situacija dėl COVID-19 kol kas išlieka stabili, tačiau dėl spartaus naujos koronaviruso atmainos plitimo Lietuvoje ir Europoje ruošiamasi įvairiems scenarijams, taip pat ir pacientų srauto augimui.

Ligonių atstovai pastebi, kad kol kas ligoninėse užimta apie pusė arba du trečdaliai COVID-19 pacientams skirtų lovų, tačiau dėl omikron atmainos situacija greitai gali keistis. 

Prognozuoja laikiną mažėjimą

Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius teigia, jog pacientų skaičius nuo Kalėdų nežymiai, tačiau vis mažėjo. 

„Kauno regiono gydymo įstaigose po šv. Kalėdų savaitgalio (nuo gruodžio 27 dienos) stebėjome nežymų stacionaro lovų su deguonies tiekimo galimybe užimtumo mažėjimą, tačiau šią savaitę jis reikšmingai nekinta ir siekia apie 60 proc.“,  – sakė ligoninės vadovas. 

Šiuo metu Kauno regiono ligoninėse iš 465 stacionaro lovų su deguonies tiekimo galimybe užimtos 298. Į šias lovas naujai paguldomų pacientų skaičius išliko toks pats  – vidutiniškai apie 30 pacientų per parą​. 

Kauno regiono ligoninėse veikia 53 reanimacijos ir intensyvios terapijos lovos su dirbtinės plaučių ventiliacijos galimybe, kurių užimtumas, Kauno klinikų duomenimis, yra sumažėjęs nuo 63 proc. iki 42 proc.

Sumažėjo ir naujai paguldomų pacientų skaičius: prieš dvi savaites vidutiniškai paguldyta apie ​penkis pacientus per parą, o dabar  – apie tris pacientus per parą.

„Taip pat matome, kad sumažėjo COVID-19 pacientų, kuriems reikalinga deguonies terapija: prieš dvi savaites ji buvo reikalinga 80 proc. pacientų, o šiuo metu ji taikoma 74 proc. pacientų“,  – teigė klinikų vadovas. 

Nors šiuo metu COVID-19 situacija regione išlieka stabili, klinikos teigia esančios pasiruošusios įvairiems omikron plitimo scenarijams.

„Nuolat stebime epidemiologinę situaciją dėl spartaus naujos COVID-19 viruso atmainos plitimo Lietuvoje ir Europoje. Prognozuojama, kad didesnis vidutinio sunkumo COVID-19 liga sergančių pacientų srautas į gydymo įstaigas gali atvykti artimiausiomis savaitėmis. Taip pat tikėtina, kad artimiausiomis savaitėmis sumažės sunkia pneumonijos forma susirgusių pacientų skaičius“, – mano R. Jurkevičius.

Srautą lemia ir vakcinacija

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje iš 120 lovų, skirtų COVID-19 liga sergantiems pacientams, užimta 80 proc. Aštuonių vietų reanimacijos skyriuje gydomi penki pacientai. Didžioji šiuo metu besigydančių nuo COVID-19 ligos pacientų dalis yra neskiepyti. 

„Nuolat stebime didėjančius COVID-19 ligos užsikrėtimų skaičius, tačiau didėjančio pacientų srauto, kuriems yra reikalingas stacionarinis gydymas, nėra. Manome, jog tai susiję su nemažu paskiepytų pilna vakcinacija žmonių skaičiumi“,  – sako Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinos reikalams dr. Mindaugas Vaitkus. 

Jis nesiryžo prognozuoti, ar sergamumo kreivė ims augti, tai atsakyti esą sudėtinga, nes nėra tikslių duomenų apie šiuo metu įsivyraujančios COVID-19 viruso atmainos sukeltos ligos sunkumą.

Klaipėdos universitetinėje ligonėje ir Klaipėdos regione situacija dėl COVID-19 kol kas išlieka stabili. 

Kaip sakė ligoninės atstovė Aistė Noreikaitė, šiuo metu Klaipėdos universitetinėje ligoninėje iš viso gydomi 67 sergantys COVID-19 pacientai, 10 iš jų – reanimacijoje. Iš viso tokiems pacientams paruošta 120 lovų, iš jų 20 Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje 

„Didėjant užsikrėtimų skaičiui, prognozuojamas ir hospitalizuojamų pacientų skaičiaus augimas“, – sako ligoninės atstovė.

Pastarąją savaitę Klaipėdos universitetinės ligoninės molekulinės diagnostikos laboratorijoje per parą atliekama virš tūkstančio COVID-19 tyrimų, 42 proc. iš jų – nustatoma omikron atmaina. 

Ketvirtadienio duomenimis, Šiaulių ligoninėje, kur yra 84 lovos COVID-19 ligoniams, gydomi 49 pacientai, iš kurių 11 vakcinuoti. Visiems pacientams tiekiamas deguonis. Reanimacijos skyriuje gydomi aštuoni, iš jų du vakcinuoti.

Ketvirtadienį ligoninėje mirė du šiuo virusu sirgę ligoniai. Penki asmenys pasveiko ir išrašyti namo, tačiau tiek pat atvyko naujų. 

„Dabar mažėjimo situacija, matyt, omikron kol kas nedarė įtakos, nes antplūdžio tikrai nėra“,  – sakė ligoninės atstovė Zita Katkienė. 

Sostinėje – stabili situacija

Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius penktadienį spaudos konferencijoje taip pat teigė, jog Vilniaus regione ligoninių užimtumas kol kas išlieka stabilus.

„Nežiūrint labai didelio ir greitai augančio užsikrėtimų skaičiaus, hospitalizacijų skaičius taip greitai nedidėja ir praktiškai paskutinės savaitės bėgyje jis išlieka toks pats“, – sakė F. Jankevičius.

Pasak klinikų vadovo, jau ir be sekoskaitos tyrimų matyti, kad šalyje dominuoja omikron atmaina, tačiau žmonės paprastai ja serga nesunkiai, namuose.

„Svarbiausia informacija, kad nedidėja ir hospitalizacijų skaičius, t. y. didžioji dalis omikron atvejų nereikalauja hospitalizacijos, simptomai pakankamai lengvi, žmonės gydosi namuose“, – kalbėjo F. Jankevičius.

Jo duomenimis, vidutiniškai Vilniaus regione ir Santaros klinikose šiuo metu užimta maždaug pusė COVID-19 lovų ir apie 60 proc. reanimacinių koronavirusui gydyti skirtų lovų.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą nustatyta 3415 naujų COVID-19 atvejų. Tai didžiausias paros atvejų rodiklis nuo lapkričio 5 dienos. Atvejų šuolis fiksuojamas ketvirtą dieną iš eilės.

Oficialiai Lietuvoje patvirtinti 128 COVID-19 omikron atvejai, tačiau Statistikos departamento ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, tikėtina, kad omikron atmaina jau tapo dominuojančia Lietuvoje.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode