Sprogimas

Įkainiai, tvarkant paveldėjimo bylas, bus sumažinti

Teisingumo ministerija rengia ir po savaitės teiks Vyriausybei tvirtinti pasiūlymus, kaip sumažinti padidėjusius įkainius, paveldint ar perleidžiant turtą. Nuo spalio 1d. Registrų centrui pradėjus taikyti naują kainodarą, išaugę mokesčiai kelia gyventojų pasipiktinimą, ypač kai paveldimas mažos vertės turtas.

„Registrų centro paslaugos turi būti prieinamos visiems gyventojams. Niekaip negalima pateisinti situacijos, jeigu privalomi sumokėti mokesčiai už testamentu ar kitaip paveldėtą turtą yra beveik to paties dydžio, kaip ir jo vertė, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Teiksime siūlymą sumažinti šių paslaugų įkainius, o Registrų centrui primygtinai siūlysime žmonėms grąžinti permokas“.

Ministro teigimu, jeigu įkainių metodika yra ydinga, ją būtina ištaisyti. Daugiau kaip prieš mėnesį įsigaliojus naujai Registrų centro kainodarai, notarų praktikoje vis aiškiau matyti, kad sąnaudomis grįsti įkainiai neprieinami socialiai jautriausioms gyventojų grupėms. Tai išryškėjo tais atvejais, kai paveldint arba perleidžiant turtą, registruojama nuosavybės teisė į nedidelės vertės namų valdą sudarančius nekilnojamuosius daiktusžemės sklypą su jame esančiu namu ir kitais statiniais.

Įkainis ženkliai padidėja tais atvejais, kai registruojama nuosavybės teisė į mažos vertės nekilnojamuosius daiktus, pavyzdžiui, seną namą, sandėliuką, tvartą. Pavyzdžiui, iki 2020 m. spalio 1 dnuosavybės teisių perregistravimas į 14 nedidelės (4693 eurų) vertės nekilnojamų daiktųnašlei kainavo apie 40 eurų, nuo spalio 1 d. – 154 eurus. Nuosavybės teisės įregistravimas į paveldėjimo būdu įgytus 15 nedidelės (5300 eurų) vertės nekilnojamųjų daiktų iki 2020 m. spalio 1 d. kainavo 46 eurus, nuo spalio 1 d. – 258 eurus.

Todėl siekiant ištaisyti šią socialiai neteisingą situaciją ir užtikrinti adekvačias kainas, siūloma įtvirtinti tam tikras taisykles, kurios nustatytų vadinamas atliekamų veiksmų „lubas“, ar taikyti mažesnį atlyginimo dydį, kai registruojama nuosavybės teisė į kelis paveldėtus ar dovanojimo sutartimi įgytus nekilnojamuosius daiktus.

Teisingumo ministerijos nuotrauka

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode