Sprogimas

Artėjant Velykoms mažeikiškiai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse – kiaušinius margino vašku

marginimVelykų stalas neįsivaizduojamas be margučių – dažytų pirktiniais dažais, gamtinėmis medžiagomis, ar margintų vašku. Ketvirtadienį Mažeikių kultūros centre vykusiose kūrybinėse dirbtuvėse „Kiaušinių marginimo vašku mokymai ir praktiniai užsiėmimai“ susirinkusieji galėjo išbandyti tradicinį margučių dažymą.

Vaško kaitinimas – skardinėje

Kūrybinių dirbtuvių metu kiaušinių marginimo subtilybėmis dalijosi etnografė Jolanta Kaleckienė. Ji užsiėmimo dalyvius supažindino su tradiciniais puošybos ornamentais, darbo su vašku niuansais bei reikalingomis priemonėmis. Nors vašką galima tirpinti specialiai sukurtuose kaitintuvuose, aromatinėse žvakidėse, tačiau etnologė pasidalijo idėja, jog kaitintuvą galima paprastai ir greitai pasigaminti patiems – iš tuščių gėrimų skardinių.

Dalijosi patirtimi

Kūrybinių dirbtuvių dalyviai ne tik margino kiaušinius, bet ir dalijosi patirtimi, kaip margučius ruošia namuose. Dažymas gamtinėmis medžiagomis: svogūnų lukštais, žolelėmis – vienas populiariausių marginimo būdų, kurį išbandę beveik visi užsiėmimo dalyviai. Tačiau buvo bandžiusių ir netradicinius dažymo būdus, pavyzdžiui, kiaušinius margino šilkiniais kaklaraiščiais.

Kūrybinių dirbtuvių metu etnografė J. Kaleckienė išskyrė pagrindinius kiaušinių marginimo vašku patarimus:

– Marginimo įrankis. Jį galima pasigaminti iš smeigtuko ar adatėlės metaline galvute, kuri įsmeigiama į pieštuką ar pagaliuką.

– Virti kiaušiniai turi būti maloniai šilti. Nereikėtų marginti šaltų virtų kiaušinių – ant atvėsusio paviršiaus vaškas tepsis netolygiai, lips, o ne kibs. Jau atšalusius kiaušinius galima įmerkti į šilto vandens dubenį.

– Naudoti tik tikrą bičių vašką. Parafinas nėra tinkamas, nes ant kiaušinio paviršiaus tepasi netolygiai.

– Vaško temperatūra. Jis turi būti ne šiltas, bet karštas. Įkaitinti reikėtų ir marginimo įrankį.

– Stabilumas. Marginant vašku ranką reikia laikyti stabiliai – dedant ornamentą, kiaušinį reikėtų prilaikyti pirštu.

– Tradiciniai ornamentai marginant vašku yra du – taškeliai ir brūkšneliai. Vienu pamerkimu į vašką išgaunamas tik vienas elementas – vienas brūkšnelis arba vienas taškelis.

– Nebandyti nuvalyti ne vietoje padėto ornamento. Iš pažiūros gali atrodyti, jog vašką pašalinote, tačiau ant kiaušinio lukšto bus likęs plonas vaško sluoksnis, todėl toje vietoje dažai nekibs.

Autorės nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode