Bankų paslaugų krepšelio turėtojai galės išsigryninti iki 800 eurų per mėnesį

pinigai2Būtiniausių bankų paslaugų krepšelį turintys gyventojai nuo kitų metų galės nemokamai išsigryninti iki 800 eurų per mėnesį – 45 proc. daugiau nei dabar (550 eurų), taip pat atlikti 15 mokėjimo pavedimų vietoj 10.

Lietuvos banko (LB) valdyba antradienį patvirtino 2025–2027 metais galiosiančią pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšelio, susieto su minimalia mėnesio alga (MMA), kainą ir sudėtį.

„Pagrindinė naujovė yra ta, kad gyventojai, pasirinkę reguliuojamą bazinį mokėjimo paslaugų krepšelį, galės išsigryninti 800 eurų per mėnesį. (...) Daugės ir mokėjimo pavedimų. Šiuo metu į mokėjimo krepšelį įeina dešimt pavedimų, nuo kitų metų jų bus 50 proc. daugiau – penkiolika“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Būtiniausių paslaugų krepšelis gyventojams nuo 2025-ųjų sausio atpigs nuo 1,47 iki 1 euro, o socialiai remtiniems asmenims – nuo 0,73 iki 0,5 euro per mėnesį.

„Svarbus akcentas – šie įkainiai bus peržiūrimi ne kasmet, bet galios trejus metus“, – kalbėjo G. Šimkus.

Su MMA susietą krepšelio kainą, ją perskaičiuojant kas trejus metus, Seimas įstatymu įteisino birželį.

„2017 metais krepšelio įvedimas iššaukė pozityvius pokyčius, mokėjimo paslaugos tapo populiaresnės ir prieinamesnės, bet vis tik buvo ir tam tikrų silpnų vietų. Mokėjimo krepšelio kainodara priklausė nuo bankų kainodaros, kas neturėtų būti pagal apibrėžimą (...), nes mes kalbame apie bazinius gyventojų poreikius“, – aiškino G. Šimkus.

Į pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelį taip pat sudaro sąskaitos atidarymo ir tvarkymo, elektroninės bankininkystės, saugios sąskaitos valdymo ir prisijungimo prie jo priemonės (kodų generatoriaus, specialios programėlės ir kt.), mokėjimų eurais įskaitymo, pinigų išgryninimo bankomatuose, mokėjimo kortelės ir atsiskaitymų ja paslaugos.

Būtiniausių paslaugų krepšelį privalo teikti kredito įstaigos, teikiančios visas šias paslaugas.

Lietuvos banko duomenimis, dabar pagrindine mokėjimo sąskaita naudojasi apie 64 tūkst. šalies gyventojų.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode