Seimas imasi konservatorių siūlymo dėl pasitraukimo iš pensijų fondų

seimasvikipedijaSeimas antradienį priėmė svarstyti kelių konservatorių siūlymą dėl pasitraukimo iš antros pakopos pensijų fondų.

Seimas po pateikimo 96 balsais už ir susilaikius septyniems pritarė Pensijų kaupimo bei Gyventojų pajamų mokesčių įstatymų pataisoms, kurias parengė Mindaugas Lingė, Jurgis Razma, Paulė Kuzmickienė.

Toliau Seimas pataisas planuoja svarstyti lapkričio 7 dieną.

„Nenorime sistemos griauti, o tik ją tobulinti, kad žmonės kauptų įvairiais būdais“, – pristatydamas pakeitimus teigė M. Lingė.

Jis, be kita ko, pasiūlė svarstyti visus parlamentarų inicijuotus pakeitimus, apjungti juos į vieną projektą, gauti ekspertų išvadas ir tada dėl jų balsuoti.

Konservatoriai siūlo leisti gyventojams anksčiau laiko atsiimti visą pensijai sukauptą sumą, jeigu jiems paskirta paliatyvi pagalba, jie serga sunkia liga arba nustatyta sunki negalia, kai netekta 70 proc. dalyvumo.

Be to, jie siūlo, kad sunkia liga sergančio vaiko tėvai taip pat galėtų atsiimti pensijai kauptą sumą: „Galėtų abu tėvai.“

Taip pat siūloma atsisakyti nuolatinio įtraukimo į pensijų kaupimą kas trejus metus iki 40 metų – jie būtų įtraukiami vieną kartą, o atsisakius dalyvauti – dar kartą po trejų metų.

Pakeitimai numato galimybę stabdyti pensijų įmokas 24 mėnesiams kas 10 metų vietoj sustabdymo vieną kartą 12 mėnesių.

Be kita ko, pataisomis siūloma dukart padidinti vienkartinės išmokos ribą, kai sulaukus pensijos žmogus pats galėtų rinktis, kokią išmoką nori gauti – vienkartinę ar periodines. Šiuo metu riba yra nuo 5 403 eurų iki 10 807 eurų.

Socialdemokratas Algirdas Sysas pareiškė, kad pataisos naudingos fondų valdytojams.

„Laisvietė“ Monika Ošmianskienė apgailestavo, kad susikauptą pensiją gyventojai laiko ne pajamų šaltiniu išėjus į pensiją, o santaupomis, kurias bet kada gali atsiimti.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Vilija Targamadzė tvirtino, kad dabar daug žmonių neturi paskatos kaupti pensijai dėl infliacijos.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode