Marcinkevičius




pozicijaKinijos atsisakymas pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą kenkia šalies įvaizdžiui, pirmadienį perspėjo už prekybą atsakingas eurokomisaras.

Pekinas siekia užimti neutralią poziciją, kartu siūlydamas Maskvai itin svarbų diplomatinį ir finansinį gelbėjimo ratą, Rusijos tarptautinei izoliacijai gilėjant.

Rusija ir Kinija dažnai kalba apie savo partnerystę be ribų ir ekonominį bei karinį bendradarbiavimą.

Kinijos pozicija daro įtaką šalies įvaizdžiui ne tik Europos vartotojų, bet ir įmonių akyse“, – sakė Valdis Dombrovskis, sakydamas kalbą Pekino universitete „Tsinghua“.

„Teritorinis vientisumas visada buvo vienas pagrindinių Kinijos tarptautinės diplomatijos principų. Rusijos karas yra akivaizdus šio principo pažeidimas“, – pridūrė jis.

Pareigūnas teigė, kad Kinija visada pasisako už tai, kad kiekviena šalis galėtų laisvai pasirinkti savo vystymosi kelią, „todėl mums labai sunku suprasti Kinijos poziciją dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, nes tai pažeidžia pagrindinius pačios Kinijos principus“.

Kovą valstybinio vizito į Rusiją atvykęs Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pareiškė, kad abiejų šalių santykiai įžengia į naują erą.

Kitą mėnesį Kinijoje turėtų apsilankyti Rusijos vadovas Vladimiras Putinas.

Abejoja savo padėtimi

V. Dombrovskis įspėjo, kad Europos įmonės Kinijoje vis dažniau abejoja savo padėtimi dėl griežtų naujų saugumo įstatymų ir prekybos politizavimo.

„Europos bendrovės yra susirūpinusios dėl Kinijos judėjimo krypties, – teigė jis. – Daugelis abejoja savo padėtimi šioje šalyje.“

Prekybos komisaras atkreipė dėmesį į naują Kinijos užsienio santykių įstatymą ir neseniai atnaujintus kovos su šnipinėjimu įstatymus, kurie, pasak jo, kelia didelį susirūpinimą Europos verslo bendruomenei.

„Jų dviprasmiškumas suteikia per daug erdvės interpretacijoms, – perspėjo jis. – Tai reiškia, kad Europos įmonės sunkiai supranta, kaip laikytis įsipareigojimų, o tai labai mažina verslo pasitikėjimą ir atgraso nuo naujų investicijų Kinijoje.“

V. Dombrovskis šioje kelių dienų kelionėje susitiks su aukšto rango ekonomikos pareigūnais ir sieks įtikinti juos, kad Europos Sąjunga nesiekia ekonomiškai atsiskirti nuo Kinijos.

Jo kelionė surengta po to, kai praėjusią savaitę ES prekybos rūmai paskelbė ataskaitą, iš kurios matyti, kad verslo pasitikėjimas yra vienas žemiausių per pastaruosius dešimtmečius.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode