Sprogimas

Ukrainos prezidentui įteikta Karolio Didžiojo premija

karolioUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, po šeštadienį Romoje vykusių susitikimu su Italijos valstybės ir vyriausybės vadovais bei su popiežiumi Pranciškumi, išvyko į Vokietiją, kur sekmadienį Achene jam buvo įteikta Karolio Didžiojo premija.

Skirdami premiją Vokietijos Acheno miesto valdžios ir Karolio Didžiojo premijos komiteto atstovai pabrėžė, kad ukrainiečiai, vadovaujami prezidento V. Zelenskio, gina ne tik savo šalies suverenitetą ir savo piliečių gyvybes, bet ir Europą bei Europos vertybes. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas premijos įteikimo proga sakė, kad Europa yra daug skolinga Ukrainos žmonėms. Karas suartino Ukrainą ir Europos Sąjungą kaip niekada anksčiau ir padarė negrįžtamą Ukrainos kelią į ES.

Dėkodamas už premiją, Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad jis ją priima visų savo tautiečių vardu, nes Ukrainoje yra milijonai didvyrių. Jis patikino, kad Ukraina sustiprins Europą, tačiau pirmiausia būtina karinė pergalė prieš Rusiją. Dabartinė agresija yra nukreipta ne tik prieš Ukrainą, bet ir prieš pastarųjų 70 metų Europos istoriją ir Europos civilizaciją. Rusijos prezidentas turi būti pastatytas prieš teismą. V. Zelenskis, kuris šia proga kalbėjo ukrainietiškai, paaiškino, kad jis padėkos žodį nusprendė tarti ukrainiečių kalba, tikėdamas, kad netrukus ukrainiečių kalba prisijungs prie oficialiųjų ES kalbų.

Karolio Didžiojo premija laikoma vienu svarbiausių Europos apdovanojimų. Jos laureatais yra tapę žymūs prezidentai, ministrai pirmininkai, politikai ir mokslininkai. 2016 m. Karolio Didžiojo premija buvo apdovanotas popiežius Pranciškus. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode